Måste du använda tillverkarens motorolja?

Författare: Laura McKinney
Skapelsedatum: 1 April 2021
Uppdatera Datum: 17 Maj 2024
Anonim
Måste du använda tillverkarens motorolja? - Auto Reparation
Måste du använda tillverkarens motorolja? - Auto Reparation

Innehåll

Det första du behöver ta reda på efter att du har köpt en ny bil är vilken typ av olja tillverkaren rekommenderar.

Olja klassificeras på grundval av dess viskositet, vilket i lekmanns ord är dess tjocklek. Olja är avgörande för en smidig drift av motorn. Den cirkulerar från oljepumpen, där den är under tryck, genom motorn.

Oljan kommer att cirkulera genom motorn och lagren under kylning och smörjning av motorn. Det kommer sedan in i oljetråget där det lagras och svalnar. Under denna process förorenas oljan av motorbiprodukter och smuts. Ett slam bildas ofta i botten av oljepannan. Oljan har en bärnstensfärgad färg, men den blir svart efter fortsatt användning.

Vid användning av vissa oljor uppnår fordonet optimal prestanda. Du kan använda antingen syntetiska eller mineraliska motoroljor. Var och en av dessa oljor har sina egna fördelar och nackdelar. Eftersom tillverkarna är de som utvecklat motorn är det lämpligt att följa deras rekommendationer.


Fel motorolja kommer att förorena din motor och minska dess effektivitet. Om du har en kraftfull bilmotor kan du använda premium motorolja.

Måste du använda tillverkarens motorolja?

Det rekommenderas alltid att använda tillverkarens motorolja om bilen är ny och du vill behålla garantin för bilen. Men om du köper motorolja från eftermarknaden, se till att oljan uppfyller tillverkarens specifikationer för motorolja.

Många biltillverkare använder spårämnen i sin motorolja. Med detta spårämne kan tillverkaren, i händelse av motorfel, kontrollera om motoroljan i din motor är den han rekommenderar. Naturligtvis är det inte så vanligt att de kontrollerar detta, men i en ny bil med dyra reparationskostnader för din motor kan de göra det.


Om du använder en annan motorolja än den som anges i den här situationen kan du bli nekad betalning för en ny motor. Om du har en äldre bil utan garanti kan du köpa motorolja tillverkad av en annan tillverkare, men det är alltid bäst att se till att den är kompatibel med motoroljetillverkarens specifikationer.

RELATERAD: Vad står SAE för i motorolja?

1. Tillsatser / tvättmedel / dispergeringsmedel

Motoroljor skiljer sig åt i typen av tillsatser. Bilar är konstruerade för drift under vissa klimatförhållanden; till exempel finns det en oljetyp som inte är lämplig för användning i extremt kalla eller varma väderförhållanden. Smuts kan också få tätningarna att fungera ineffektivt. I detta avseende tillsätts rengöringsmedel till motoroljan för att förhindra bildning av smutsavlagringar.

Tillsatser hjälper motoroljan att fungera under olika klimatförhållanden, medan rengöringsmedel förhindrar avlagring av rost i metallkomponenterna. I vissa fall reagerar de med smutskomponenterna och löser upp dem.


De sista komponenterna i motoroljan är dispergeringsmedel. Oljefiltret är avgörande för att avlägsna föroreningar från oljan. När slammet lägger sig till botten kan det vara svårt att ta bort det. Dispergeringsmedel reagerar med föroreningar och suspenderar blandningen så att oljefiltret försiktigt kan ta bort dem.

Var och en av motoroljetyperna anger om den innehåller en av de tre typerna. Vissa marknadsförs dock så högt när det gäller effektivitet att när de läggs till i bilen, besviker de bara.

RELATERADE: 6 orsaker till motorolja luktar gas

2. Prestanda

Bilägare står också vid ett vägskäl i hur motorplacering påverkar prestanda. I de flesta bilar är motorn fram och du har en bagageutrymme bak. Bilens konfiguration beror på hur hjulen är placerade och om det är en fram- eller bakhjulsdriven bil.

Motorns placering påverkar prestandan, därför är den typ av olja som är viktig. Många sportbilar har en bakmonterad motor. Denna typ av motorplacering resulterar i mer bromskraft och acceleration. Det mesta av bilens vikt är bak och bilen kan behöva en betydande mängd kraft för att skjuta bilens vikt framåt.

3. Ersättningsintervall

De flesta lever under myten att du behöver en oljebyte var 3000 mil. Men motorer blir effektivare och kan faktiskt gå mer än 8000 mil utan oljebyte. Faktum är att de flesta fordonsexperter avråder från ständiga oljebyten. Anledningen till att vi alla tror att vi borde byta olja efter 3000 mil är att tillverkare har försökt marknadsföra sina produkter för att få oss att tro att så är fallet.

De flesta bilägare läser sällan eller aldrig tillverkarens manual. Istället följer de klistermärket som applicerades under den senaste oljebyte. Motorerna har blivit effektivare, vilket innebär att föraren har mindre inflytande på motoroljeförbrukningen.

4. Motorolja med lång livslängd

De flesta biltillverkare har nyligen föreslagit att en oljebyte ska genomföras efter 7500 eller 10000 mil. På vissa modeller, såsom Jaguar, kan en oljebyte göras efter 15 000 mil. Du bör dock ändra det tidigare om du hittar läckor.

Oljeläckage kan orsaka att bilens metallkomponenter gnuggar mot varandra och orsakar mycket friktion. Denna friktion är inte bra eftersom den genererar mycket värme och sliter på metallkomponenterna.

Syntetiska motoroljor har ytterligare pressat gränserna för hur ofta du behöver byta motorolja. vissa föreslår en oljebyte först efter var 10 000 mil.

Hur oljeviskositet påverkar prestanda

Rörliga motordelar tenderar att ha plats för olja och detta förhindrar att de kommer i kontakt med varandra. Om detta händer genereras friktion och värme och delarna slits ut snabbare.

Viskositet är en term som används för att beskriva oljans tjocklek. Samspelet mellan rörliga metalldelar i bilar mäts av tolerans. Om delar har hög tolerans betyder det att de är mycket nära varandra. Denna typ av motor finns i högpresterande bilar. I andra bilar har du mindre tolerans, vilket innebär att avståndet är större och att du har utrymme för att välja motorolja som ska användas.

Varje typ av motorolja har en specifikation av sin viskositet. Om du köper fel typ kommer metalldelarna att slipa mot varandra och orsaka friktion och därefter rivning. Det finns en universell industristandard för mätning av oljeviskositet. För rätt typ av motorolja bör du läsa i tillverkarens manual.

Slutsats

Det är viktigt att du följer tillverkarens manual innan nästa oljebyte. Eftersom det är tillverkaren som tillverkar motorn känner han till oljans viskositet och vet vilken typ som är bäst för smörjning. Moderna motoroljor är utformade för att vara mer effektiva och hålla längre. I stället för den vanliga oljebyten efter 3000 mil kan vissa typer av olja fortfarande användas efter 10 000 mil.

Bilägare bör kontrollera bilhandboken för oljebyte istället för den vanliga servicetiketten. Moderna syntetiska motoroljor har en stramare tolerans, vilket minskar sannolikheten för att metalldelar kommer i kontakt med varandra. De är också bra för att skydda motorn från slitage och värme. De flesta bilägare har en preferens för dem.